
Mediation
Wat is mediation?
Met mediation lost u samen met de andere partij het conflict op met hulp van een onafhankelijk iemand, de mediator. In tegenstelling tot een rechter of advocaat neemt een mediator geen standpunt in. U neemt zelf beslissingen en bedenkt zelf oplossingen. De mediator begeleidt dit proces en steunt en stuurt de partijen in het vinden van oplossingen die voor alle betrokkenen acceptabel zijn.
De mediator probeert altijd alle belangen zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Mediation voorkomt dat partijen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan; een mediator wil mensen juist tot elkaar brengen. Mediation is een win-winsituatie voor alle partijen. Dit in tegenstelling tot een rechtszaak waarbij het de rechter is die beslist en waarbij (bijna) altijd één partij verliest.
Bij familiemediation staan conflicten binnen families centaal. Het ‘Personen- en familierecht’ ligt ten grondslag aan deze tak van mediation. Een familiemediator helpt bijvoorbeeld bij conflicten over het nalatenschap, het opstellen van een ouderschapsplan, het op een constructieve manier scheiden en bij conflicten in een familiebedrijf. Om de kwaliteit van het professioneel begeleiden van gezins- en familieleden te waarborgen is een officieel erkende specialisatieopleiding ‘familiemediation’ in het leven geroepen.
“Een mediator heeft geen belang bij een bepaalde uitkomst.
De mediator is altijd onpartijdig; het streven bij mediation is alle partijen
evenredig aan bod te laten komen.”